Παρουσίαση του βιβλίου Νομαδική Αρχιτεκτονική. Περπατώντας σε ευάλωτα τοπία

Παρουσίαση του βιβλίου “Νομαδική Αρχιτεκτονική. Περπατώντας σε ευάλωτα τοπία”

Τετάρτη, 17 Οκτώβρη, 18:00
Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Κτίριο Αβέρωφ, αμφιθέατρο A002

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση-συμβάν του δίγλωσσου βιβλίου Νομαδική Αρχιτεκτονική. Περπατώντας σε ευάλωτα τοπία (futura, 2018) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 17 Οκτώβρη, στις 6μμ., στο κτίριο Αβέρωφ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (αμφιθέατρο A002).

Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι: Γκίγκι Αργυροπούλου (Δρ. θεωρίας της τέχνης, σκηνοθέτης, επιμελήτρια), Δάφνη Βιτάλη (ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια ΕΜΣΤ), Κατερίνα Νασιώκα (κοινωνιολόγος), Νίκος Καζέρος (αρχιτέκτονας), Ελένη Τζιρτζιλάκη (Δρ. αρχιτεκτονικής, community artist). Συντονιζει η Πέγκυ Ζάλη (αρχιτέκτονας).

Στο χώρο θα παρουσιαστούν το video από το συμβάν-επιτέλεση «Exile Europa» (Χριστίνα Θωμοπούλου, Δημήτρης Σαμίρ, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Στέφανος Χανδέλης), το ηχητικό υλικό από το «Σπίτι ως ύφασμα» (Μαρία Μάντζαρη, Ελένη Τζιρτζιλάκη) και υλικό από το «Nomadic/Τόπος/Αθήνα» (Μάρω Ζαχαρόγιαννη). Συμμετέχουν οι Άννα Tσουλούφη, Ελένη Βαφειάδη, Φανή Σοφολόγη Άγγελος Σκούρτης.

Το βιβλίο Νομαδική Αρχιτεκτονική. Περπατώντας σε ευάλωτα τοπία αποτελεί ένα αρχείο των δράσεων της Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, από το 2006 έως σήμερα, μέσα από φωτογραφικό υλικό, κείμενα και χάρτες. Στο υλικό της τεκμηρίωσης παρεμβάλλονται κείμενα που ως στόχο έχουν να ανιχνεύσουν τη μεθοδολογία και τις πρακτικές της Νομαδικής Αρχιτεκτονικής: «A Change Made by Walking. Το περπάτημα ως καλλιτεχνικό και πολιτικό μέσο» της Δάφνης Βιτάλη, «Ένα μικρό βουνό χώμα» της Σοφίας Βυζοβίτη, «Από τα πέντε δάχτυλα στο Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής» της Παγώνας Ζάλη, «Σημειώσεις για τις δράσεις της Νομαδικής Αρχιτεκτονικής» της Νίνας Παπά, «Να περπατάς κάτω από τα δέντρα» του Άγγελου Σκούρτη, «Περπατώντας σε μεταβαλλόμενα εδάφη. Νομαδισμός, μετανάστευση και κοινά στις δράσεις της Νομαδικής Αρχιτεκτονικής» της Σέβης Τσάμπαλλα, «Σάρκα, πέτρα και σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές» της Εύας Φωτιάδη, το εισαγωγικό κείμενο της Ελένης Τζιρτζιλάκη «Συναντήσεις σωμάτων. Σαν τις πυγολαμπίδες που επιβιώνουν» καθώς και μια συζήτηση μεταξύ των Ελένης Τζιρτζιλάκη, Τζίλυς Τραγανού και Νίκου Καζέρου, με τον τίτλο «Σωσίβια».

Η επιλογή για την παρουσίαση του βιβλίου στο χώρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ αποτυπώνει την επιθυμία να επισημανθεί ότι η Αρχιτεκτονική μπορεί να έχει πολλές εκφράσεις κι ότι χρειάζεται να είναι παρούσα στα συμβάντα της πόλης, δυναμικά και συλλογικά, υποστηρίζοντας την τρωτότητα που ξεπροβάλλει σ’ αυτήν. Οι δράσεις της Νομαδικής Αρχιτεκτονικής πραγματοποιούνται διασχίζοντας το δημόσιο χώρο και τα αστικά κενά και συνδέουν το σώμα με το έδαφος της πόλης-αστικό έδαφος και με άλλα σώματα. Βρίσκονται ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και την τέχνη, εμπεριέχοντας στοιχεία απο την αστική γεωγραφία, την ανθρωπολογία, τις κοινωνικές επιστήμες. Πρακτικές της αφορούν τo σιωπηλό περπάτημα, τη συμμετοχή σε καταλήψεις κενών χώρων της πόλης, τις μαρτυρίες και τη σύνδεση των καταστάσεων του παρελθόντος με το παρόν, αφορούν επίσης την παρασκευή φαγητού, τη δημιουργία ενός κήπου ή το παιχνίδι με κοινότητες κατοίκων, μεταναστών, γυναικών, παιδιών, όπως επίσης συναντήσεις για τη διερεύνηση του κρίσιμου ζητήματος του σπιτιού, όπως π.χ. στο «Σπίτι ως ύφασμα» .

Σε αυτή τη διαδικασία, η σημασία της συμμετοχής των σωμάτων είναι πολυ σημαντική: οι δράσεις είναι σαν αστραπές φωτός –φευγαλέες λάμψεις στο σκοτάδι– και η συντροφική συνθήκη που δημιουργείται κάθε φορά μοναδική. Οι δράσεις επιθυμούν να αποτελέσουν μια υπόσχεση αλληλεγγύης και συμφιλίωσης μέσα σε κοινωνικούς περιορισμούς, αποκλεισμούς, στην επισφάλεια και στις συνθήκες κοινωνικού κανιβαλισμού που δημιουργούνται.

Με την έκδοση του βιβλίου ένας κύκλος κλείνει, ένας άλλος ανοίγει. Η Αθήνα αλλάζει, με την εγκαθίδρυση του φόβου και της βίας και τον εκφασισμό της κοινωνίας. Εμείς δεν μπορούμε παρά, διερευνώντας νέες καλλιτεχνικές πρακτικές, να απαντήσουμε με τα δικά μας μέσα. Οι συναθροίσεις σωμάτων στην πόλη –τα κοινά– αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.