Περπατώντας στις διαδρομές των προσφύγων

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου  σας προσκαλούμε να περπατήσουμε στις διαδρομές των προσφύγων ξεκινώντας από το λιμάνι του Πειραιά και από την άφιξη του πλοίου Blue Star Ferrie από τη Λέσβο στις 7.25 το πρωί, στην πύλη Ε2 και στη συνέχεια να κατευθυνθούμε στην πλατεία Βικτωρίας και σε άλλους τόπους στην Αθήνα όπου ζουν και κινούνται οι πρόσφυγες.

Οι πρόσφυγες ,διωγμένοι απο χώρα σε χώρα αποτελούν την πρωτοπορία του λαού τους αν κρατήσουν την ταυτότητά τους” εγραφε η Hannah Arendt στο κείμενό της «Εμείς οι πρόσφυγες», το 1943,στο Memorah Journal”.

Οι πρόσφυγες μετά απο ένα επικίνδυνο ταξίδι που πολλοί-ές χανουν τη ζωή τους φτάνουν στη Μυτιλήνη και στα αλλα νησιά. Απο κει έρχονται στην Αθήνα η στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια κατευθύνονται στην Ειδομενη για να συνεχίσουν το αβέβαιο ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Οι ζωές τους είναι ευάλωτες και δεν αναγνωρίζονται ως ζωές άξιες να προστατευθούν και τα σώματα τους παρίες στην σημερινή Ευρώπη.

Όμως αυτά τα ξένα,ευάλωτα εκτεθειμμενα σώματα, φαίνεται να αναδιαμορφώνουν τα τοπία,τις πόλεις,τους χώρους και τους χρόνους και να θέτουν ερωτήματα ως προς την ίδια τη ζωή, τη δημοκρατία την πολιτική,το δικαίωμα του ανήκειν,το δικαίωμα στο χώρο και στη πόλη, το δικαίωμα στη στέγη.

Είναι γεγονός οτι η διάσωση, η φιλοξενία στους χώρους που έχουν διαμορφωθεί απο τα κάτω  στη Μυτιλήνη αλλά και στην Αθήνα ξαφνιάζουν και έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές της Ευρώπης. Επίσης ότι απο αυτή την μετακίνηση και την προσωρινή κατοίκιση νέα ευάλωτα μετακινούμενα τοπία δημιουργούνται στην πόλη της Αθήνας.

Όπως αναφερει ο Giorgio Agamben”μονο σε ενα έδαφος όπου οι χώροι των κρατών θα εχουν διαπεραστεί και θα εχουν παραμορφωθεί τοπολογικά με το τρόπο αυτό και που ο πολιτης θα εχει μαθει να αναγνωρίζει τον πρόσφυγα που ο ιδιος είναι,είναι σήμερα νοητή η πολιτική επιβιωση των ανθρώπων

Σας προσκαλούμε να υποδεχτούμε συμβολικά τους πρόσφυγες με ενα φλιτζάνι τσάι στο λιμάνι του Πειραιά την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 7.25 το πρωί και στη συνέχεια να περπατήσουμε στις διαδρομές τους στην Αθήνα.