το Εργαστήριο «Το σπίτι ως ύφασμα»

Πρόσκληση: επιτέλεση-εργαστήριο «Το σπίτι ως ύφασμα»

Η Νομαδική Αρχιτεκτονική σε συνεργασία με τα Αστικά Μοτίβα οργανώνουν στην Πλατεία Θεάτρου, Διπλάρη 5, το εργαστήριο «Το σπίτι ως ύφασμα» την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 στις 16.00.

Το σπίτι τόπος επιθυμιών, αρωμάτων, ερώτων, αναμνήσεων, ονείρων. Tο σπίτι μετακινούμενο, κρυμμένο, σιωπηλό, διαταραγμένο, τρωτό, χρεωμένο, λαθραίο.

Το σπίτι,ευάλωτο ως ύφασμα,αλλά και φτιαγμένο από ύφασμα. Αρχικά στις 16.00, θα διαβαστεί το ποιήμα «Το σπίτι» απο την Ελένη Τζιρτζιλάκη θα χορέψει η Δανάη Μανωλέσου.
Νήματα,σκηνιά,υφάσματα αγαπημένα που σε συναντήσεις γυναίκες εχουν χαρίσει,τα χρωματιστά χαρτιά με τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις,φωτογραφίες απο την κατοίκιση εξορίας του πατέρα στο νησί-Μακρόνησο,φωτογραφίες απο «τα σπίτια» των προσφύγων στη Μόρια,μια ζωγραφιά,ένα κέντημα,αποτελούν μερικά από τα ίχνη που συνθέτουν το «Σπίτι ως ύφασμα» αυτή τη φορά στον φιλόξενο χώρο της οδού Διπλάρη στην πλατεία Θεάτρου.

Στον χώρο που θα δημιουργηθεί οι επισκέπτριες-ες προσκαλούνται να φιλοξενηθούν για κάποιες ώρες και να έλθουν σε επαφή με αυτά τα ίχνη κατοικήσεων και απώλειας, με τα συν-αισθήματα,τα σώματα και τα υφάσματα και να απαντήσουν στις ερωτήσεις:

Στον χώρο που κατοικείτε τώρα νοιώθετε σπίτι σας;

Εάν έχετε εγκαταλείψει το σπίτι σας, τι νοσταλγείτε; έχετε κάτι μαζί σας από αυτό;

Έχετε ζήσει βία στο σπίτι σας;απο ποιούς-ες πως την αντιμετωπίσατε;

Τι είναι για σας αυτό που εκφράζει το σπίτι;

Πως φαντάζεστε το μελλοντικό σας σπίτι;

Προσκαλείστε επίσης να φέρετε μαζί σας στον χώρο ενα κομμάτι αγαπημένο ύφασμα. Θα τηρηθούν κανόνες φιλοξενίας.

Θα διαβαστούν επίσης ποιήματα για το σπίτι και ότι συμπεριλαμβάνει των Emily Dickinson, Joyce Mansour,Anne Sexton .

Μια Συνάντηση-εργαστήριο-επιτέλεση σε συνεργασία με τα Αστικά Μοτίβα.Τα Αστικά Μοτίβα αποτελούν η Δήμητρα Βασιλάκου και η Αλίκη Κακουλίδου (γραφίστριες) και η Χαρίκλεια Χάρη (αρχιτέκτονας).

Το σπίτι ως ύφασμα έχει ως τώρα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο μου σε συνεργασία με την Σέβη Τσάμπαλλα,στην Καλών Τεχνών στο ξύλινο σπιτάκι στον κήπο στα πλαίσια του Barbecue 2017,στα γραφεία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με τη Μαρία Μάτζαρη  και για τον μετασχηματισμό του χώρου σε συνεργασία με τον καλλιτεχνη  Javier Perez Aranda. Στο Σπίτι ως ύφασμα έχει παρουσιαστεί υλικό των Δεσποινα Παναγιωτοπούλου (ηχητικό περιβάλλον απο μια συνάντηση με φίλους και συγγενεις στο σπίτι του παππού της Κωνσταντινου τον Αύγουστο του 2015,στο μνημόσυνο της αγαπημένης της γιαγιάς Δέσποινας στην πόλη της Κοζάνης), της Μαρία Κενανίδου Υμνος της Αγάπης, Α’ προς Κορινθίους(φωνή),  της Ερνεστίνα  Καρυστιναίου-Ευθυμιάτου:Το σπίτι της εξορίας (έρευνα),Ελένη Βαφειάδου:Πλειστηριασμοί(έρευνα-δράση) Χαρις Χλωρού (πλειστηριασμοί στην Ισπανία), Μαίρη Κέλλη υλικό απο “το σπιτι” του πατέρα της στα Γιούρα. Ως τωρα εχουν συμμετάσχει πανω απο 50 γυναίκες.

Ένα πρότζεκτ της Ελένης Τζιρτζιλάκη και της Νομαδικής Αρχιτεκτονικής.

Για να συμμετέχετε, στείλτε μας mail έως την Τετάρτη 19/12.