Σιωπηλό περπάτημα και δράσεις-performances στην πόλη

nomadic / topos / Αθήνα

Σιωπηλό περπάτημα και δράσεις-performances στην πόλη

14 Μαΐου, στις 3 το μεσημέρι με 8 το βραδυ

nomadic /topos/Αθήνα Ακαδημία Πλάτωνος-
αναψυκτήριο διαμόρφωση στον λόφο του Δημήτρη Πικιώνη
-αρχαιολογικός χωρος Κεραμεικού-ποτάμι Ηριδανός-
πλατεία Συντάγματος-ΔΕΗ- Νομική Σχολή -Μεσολογγίου-
Νοταρά-City Plaza-Green Park
Αθήνα, είναι μια πόλη του Νότου της Ευρώπης, που η πολεοδομία είναι ασαφής, που υπάρχουν πολλοί άνεργοι και άστεγοι καθώς και πολλά άδεια διαμερίσματα και κλειστά καταστήματα, που η ίδια η πόλη πολλές φορές θυμίζει  εγκατάσταση και η μαγεία της είναι συχνά κρυμμένη κάτω από τα τσιμέντα.

Είναι μια πόλη που οι πρόσφυγες και μετανάστες έρχονται για να φύγουν για τον Βορρά το συντομότερο, αλλά πολλοί δεν τα καταφέρνουν καθώς εμποδίζονται απο τα κλειστά σύνορα και συχνά κατοικούν εδώ, που οι καταλήψεις-χώροι φιλοξενίας προσφύγων βρίσκονται στο κέντρο της.

Είναι μιά πόλη της Μεσογείου, που τα ποτάμια καλύφθηκαν, που οι μνήμες πολέμων και αποικιοκρατίας δεν συζητήθηκαν, που ο εμφύλιος τη σημάδεψε καθώς ξεκίνησε στην κεντρική της πλατεία ως αδύνατη επανάσταση, που η αριστερή κυβέρνηση απογοήτευσε και κατάφερε να περιορίσει τα κινήματα που αναπτύχθηκαν μετά το 2008 και πολλά απο τα Κοινά.

Η σύγχρονη τέχνη στην Αθήνα αναπτύχθηκε μεσα απο τα κινήματα και τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το κίνημα των πλατειών, μαζί με τα Κοινά μεσα από δράσεις στο κέντρο της πόλης, στις συνοικίες, σε χώρους όπως η κατάληψη της Λυρικής, το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο Εμπρός, για να εξαπλωθεί σε πολλούς άλλους χώρους στη συνέχεια στο κέντρο και στις συνοικίες της μέσα από ποικίλες  διαφορετικές εκφράσεις όπως performances, installations, δρώμενα, εκθέσεις σε χώρους απρόβλεπτους, τις περισσότερες φορές χωρίς καμμιά σχέση με το χρήμα.
Η Documenta 14 αν και επεδίωξε μέσα απο τις δημόσιες Δράσεις να αναπτύξει έναν αντιαποικιακό αντικαπιταλιστικό αντιπατριαρχικό λόγο προσκαλώντας θεωρητικούς και ακτιβιστές όπως ο Franco Berardi Bifo δεν ξέφυγε απο το να λειτουργήσει ως ενας τραχής ιδιαίτερα εσωστρεφής θεσμός του Βορρά στο ρευστό τοπίο της Αθήνας παραβιάζοντας το «Μαθαίνοντας απο την Αθήνα».

Η πολιτική της Γερμανίας μέσω της Documenta, έχει τον αποκλειστικό στόχο μεσω αυτού του λεξιλογίου να επηρεάσει αυτούς που θεωρούνται ηγετικά στελέχη –leaders- της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την κοινή γνώμη και να τους κατευνάσει, αποτρέποντας την ενδεχόμενη ριζοσπαστικοποίησή τους.

Πρόκειται, για «αυτοκρατορική» πολιτική και δεν τους ενδιαφέρει η καλύτερη κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας, αυτό άλλωστε φάνηκε με το πόσο ήταν κλειστοί όλο αυτό το διαστημα που βρίσκονται εδώ σε καλλιτεχνικές ομάδες, κολλεκτίβες, καλλιτεχνικές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί, γενικότερα το καλλιτεχνικό κίνημα της Αθήνας. Δούλεψαν με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο με συγκεκριμένους curators που καθε αλλο παρά σχετίζονται με αυτόν τον χώρο.

Υπάρχει ιδιαίτερα αναπτυγμένος ο εξωτισμός για τις συνοικίες, τις πλατείες, τους δρόμους και τα αστικά κενά της Αθήνας και ένα εν δυνάμει gentrification γύρω απο τα αστικά κενά της.
Η σχέση Βορρά-Νότου στην Ευρώπη φαίνεται δύσκολη και αγεφύρωτη στη ζωή και στην τέχνη, και η Αθήνα καζάνι που βράζει-ψυχή βαθιά. Τα σώματά ευάλωτα, σκυμμένα, γεμάτα σκόνη και ήλιο, σώματα του Νότου συχνά έτοιμα να εξεγερθούν.

 

H Nomadic/Τopos/Σιωπηλό Περπάτημα στην Αθήνα, γεννήθηκε στην καρδιά της πόλης μέσα απο προβληματισμούς και σκέψεις για την πολιτική τέχνη του παρόντος στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό της μεταποικιακής συνθήκης της “αριστερής κυβέρνησης”, μέσα απο προβληματισμούς για τη Documenta 14 και τη δύσκαμπτη και άνιση σχέση της με την Αθήνα και τους καλλιτέχνες της, μέσα απο διαδρομές στους τόπους της και συζητήσεις γύρω απο τη σημασία του περπατήματος ως αυτόνομη πολιτική πράξη ,ως πολιτική ανυπακοή.

Η Νomadic/Topos/Αθήνα έρχεται σε επαφή με το έδαφος της Αθήνας μέσα απο το σιωπηλό βαδισμα και έρχεται να κατοικήσει σε αυτά τα αβέβαια τοπία και χώρους, που συνδέονται με τις ισχυρές μνήμες του παρελθόντος και του παρόντος, εκεί που δημιουργούνται οι κοινότητες και τα κοινά, να γίνει έκφραση καλλιτεχνών της Αθήνας, χαράσσοντας μια διαδρομή στην πόλη συνδέοντας αξιοσημείωτους τόπους της. Έρχεται να δημιουργήσει με αυτά τα ευάλωτα εξεγερμένα σώματα της Αθήνας, που για μερικές ώρες θα περιπλανηθούν στην πόλη, μέσα απο το σιωπηλό περπάτημα και τις δράσεις-performances που θα πραγματοποιηθούν κατά την διαρκεια της διαδρομής και στους τόπους:

Διαδρομή :14 Μαίου 2017 στις 3 το μεσημέρι:
Ξεκινάμε την διαδρομή απο το αρχαιολογικό πάρκο της

Ακαδημίας Πλάτωνος. Η συνάντηση των συμμετεχόντων

θα γινει στο Αυτοδιαχειριζόμενο Καφενείο στις 3 το μεσημέρι.

Η πρώτη δράση θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό

χώρο-Γυμνάσιο απο εκεί θα περπατήσουμε προς τον λόφο

του Φιλοππάπου ακολουθώντας την οδό Σαλαμίνος και Αγ.Ασωμάτων.

Performance στην Ακαδημία Πλάτωνος:

Βραδύτητα – Slowness
Άντζελα Δεληχάτσιου, Άρτεμις- Ισαβέλλα Μανουσοπούλου,

Βασιλική Νομίδου
Συλλογική εκφώνηση αποσπάσματα απο το Συμπόσιον, Πλάτων, Περί έρωτος.

Στο εγκαταλειμμένο περίπτερο του Δημήτρη Πικιώνη και στη διαμόρφωση της διαδρομής στον λόφο του Φιλοπάππου.
Συλλογική εκφώνηση αποσπάσματα απο τα κείμενα του

Δημήτρη Πικιώνη Γαίας Ατίμωσις ,Συναισθηματική Τοπογραφία.

Αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού στο ποτάμι Ηριδανός
Performance: Vacuum -συνομιλίες με το νερό
(μία μικρή δράση δίπλα στο νερό) Νατάσσα Νταϊλιάνη
Νεκροπόλεις Βάσια Πασπάλη

Ακολουθώντας τα ιχνη του αρχαίου ποταμού Ηριδανού

ως την πλατεία στο Μοναστηράκι
Performance: Ίχνη, Κατερίνα Κατσιφαράκη

Στην ΔΕΗ στην Αριστείδου που αποτελεί έκφραση της κρίσης με τις «ουρές» που ξεκινούν απο τις 5 το πρωί και το πλήθος κόσμου που καθημερινά συγκεντρώνεται για να πληρώσει τους λογαριασμούς). Συλλογική δράση

Στη πλατεία Συντάγματος ως τόπος μνήμης του ματωμένου Δεκέμβρη του 1944 απ’ όπου ξεκινησε ο εμφύλιος, η αδύνατη επανάσταση και τα κινήματα των πλατειών.
performance: “There Is No Alternative” Βασιλική Νομίδου,

Άντζελα Δεληχάτσιου.
Site -specific:Εκείνο το αίμα, Ελένη Τζιρτζιλάκη

Στη Νομική Σχολή
Performance Athens Τόπος///μια ιεροτελεστία,σε όλη τη

διαδρομή
Κρυσταλλινού Μαγδαληνή

Στην οδό Μεσολογγίου στα Εξάρχεια όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος και ξεκίνησε το κίνημα του 2008
Performance:”Μανιφέστο του έρωτα”
Γιάννος Ντανακος, Μαρία Ζαχαρογιάννη
Βαλεντίνα Ρόσσι αποτυπώματα –εφημερίδες

Στις καταλήψεις όπου ζουν πρόσφυγες στην Νοταρά και στο City Plaza
Chiara S. Mosciatti, Σοφία Καρούμπα ‘a wish is a hοpe’

Στο Green Park κατάληψη-αυτοδιαχειριζόμενος χώρος «Πίνοντας ένα φλυτζάνι τσάι», συζήτηση για την εμπειρία της διαδρομής και τον μετασχηματισμό της πόλης
Γεράσιμος Αβλάμης, ο Φέρων, δράση και κατά τη διάρκεια της

διαδρομής.
Για όσες –όσους θα συμμετέχουν είναι απαραίτητη η τήρηση της σιωπής, τα κλειστά κινητά, η μη φωτογράφιση καθ’ όλη τη διάρκεια ώστε να γίνει δυνατή η επαφή με το έδαφος και τις ατμόσφαιρες της πόλης.
www.nomadikiarxitektoniki.net.

Nomadic/Τόπος/Αθήνα

Concept ιδέα Ελένη τζιρτζιλάκη
Curating Μαρω Ζαχαρόγιαννη