Πρόταση στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για τη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Κατασκευές επιβίωσης / LifeMatters

“Ο πρόσφυγας είναι η μόνη κατηγορία στην οποία είναι δυνατό σήμερα να διαβλέψουμε τις μορφές και τα όρια μιας πολιτικής κοινότητας που θα έρθει”
Giorgio Agamben

Το μέτωπο στην Ελλάδα σήμερα είναι στo Αιγαίο. Συλλογικότητες στα νησιά και άλλου στήνουν μια ανθρώπινη υποδομή, μια εφήμερη αρχιτεκτονική που συντελεί στο απώτερο έργο: την διάσωση της ζωής στην εποχή βιοπολιτικού πολέμου.

Η πρόταση στηρίζεται στα στοιχεία της τοπογραφίας, της μαρτυρίας, της δράσης.

  • Η νέα τοπογραφία που οι μεταναστευτικές ροές παράγουν από την πορώδη αιγιακή ακτογραμμή έως τις πύλες εξόδου στα χερσαία συμπαγή σύνορα της χώρας, χαρτογραφείται, διαμορφώνει το εσωτερικό του περίπτερου.
  • Μαρτυρίες προσφύγων και η δράση κοινοτήτων αυτοδιαχείρισης και ομάδων διάσωσης αποτελούν οπτικοακουστικό υλικό.
  • Συσσωρευμένα στις νησιωτικές ακτές σωσίβια μεταφέρονται στο περίπτερο, η πρώτη ύλη προς αναζήτηση νέων χρήσεων: εφήμερα καταλύματα και χρηστικά αντικείμενα. Το περίπτερο θα αποτελέσει εργαστήριο-κοινότητα με την συμμετοχή σπουδαστών και επισκεπτών.

Η συλλογική επανάχρηση των σήμερα δευτερογενών αυτών αντικειμένων (σωσίβια) επεκτείνει προς την Ευρώπη, την υποδομή των κοινοτήτων που δρουν στα νησιά και, απηχεί την διάθεση να προσφέρουμε μια συλλογική απάντηση στην πολλαπλή σημερινή κρίση.

Η πρόταση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με αυτοδιαχειριζόμενους χώρους όπως «Το χωριό όλοι μαζί» στη Μυτιλήνη.

Νομαδική αρχιτεκτονική (www.nomadikiarxitektoniki.net)
Νίκος Καζέρος, αρχιτέκτων
Ελένη Τζιρτζιλάκη, αρχιτέκτων
Τζίλλυ Τραγανού, αρχιτέκτων
και συνεργάτες άλλων ειδικοτήτων.