Το σπίτι ως ύφασμα

Το project εκτυλίσσεται γύρω από την εύθραυστη σήμερα έννοια του σπιτιού. Πραγματοποιείται διαδικτυακά, σε φυσικούς χώρους μέσα από performances -δράσεις, συναντήσεις και καταλήγει ως Εγκατάσταση – Συνάντηση. Συμμετέχουν κυρίως γυναίκες.

Το σπίτι, ευάλωτο ως ύφασμα, αλλά και φτιαγμένο από ύφασμα, προσκαλεί σε συμμετοχή.

Το σπίτι τόπος επιθυμιών, αρωμάτων, ερώτων, αναμνήσεων, ονείρων. Tο σπίτι κρυμμένο, σιωπηλό, διαταραγμένο, τρωτό, χρεωμένο, λαθραίο.

Προσκαλούμε (ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά η κατ’ιδίαν ) γυναίκες να ανταποκριθούν αρχικά σε μια σειρά ερωτήσεων.Μέσα από τις απαντήσεις επιχειρούμε μια χαρτογράφηση της έννοιας του σπιτιού.
Οι συναντήσεις συμβαίνουν σε διαφορετικούς τόπους και χώρους. Κατά τη διάρκειά τους, γυναίκες μοιράζονται σκέψεις για το σπίτι –ως εμπειρία, ανάμνηση, ως χώρο που βιώνουμε, που αφήνουμε πίσω, που μεταβάλλεται. Οι γυναίκες σημειώνουν τις απαντήσεις τους σε χρωματιστά χαρτιά και ζητάμε από κάθε γυναίκα ένα κομμάτι ύφασμα.
Το υλικό από τις performances-δράσεις, το διαδίκτυο,τις συναντήσεις συνθέτει την τελική Εγκατάσταση – Συνάντηση. Υφάσματα, χάρτες, νήματα, είναι καθοριστικά κάθε φορά στην διαμόρφωση του χώρου. Σκεφτόμαστε να γίνουν αναγνώσεις απο κείμενα που αναφερονται στο σπίτι των Emily Dickinson, Virginia Woolf, Elif Safak κα καθώς και να προσκαλέσουμε γυναίκες συγγραφείς και απο τη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία.

Oι ερωτήσεις που σας προσκαλούμε να απαντήσετε είναι:

Στον χώρο που κατοικείτε τώρα νοιώθετε σπίτι σας;

Εάν έχετε εγκαταλείψει το σπίτι σας, τι νοσταλγείτε; έχετε κάτι μαζί σας από αυτό;
Έχετε ζήσει βία στο σπίτι σας; απο ποιούς-ες πως την αντιμετωπίσατε;
Τι είναι για σας αυτό που εκφράζει το σπίτι;
Πως φανταζεστε το μελλοντικό σας σπίτι;
Στείλτε μας τις απαντησεις σας μέσω Facebook η στο μέιλ nomad.etzi@gmail.com η ταχυδρομικά στην διεύθυνση που ακολουθεί. Στείλτε μας και ενα κομμάτι υφασμα που για σας εκφράζει αυτό που λέμε “σπίτι”. Εαν τις στείλετε ταχυδρομικώς μπορείτε να τις γράψετε σε ένα χρωματιστό χαρτί που προτιμάτε.
Τα χρωματιστά χαρτιά με τις απαντήσεις σας και τα κομμάτια απο ύφασμα της αρεσκείας σας που θα στείλετε θα αποτελέσουν μια μελλοντική εγκατάσταση-χαρτογράφιση της έννοιας του σπιτιού.
Οι συναντήσεις θα γίνουν σε διαφορετικούς χώρους που αντιπροσωπεύουν αυτό που λέμε “σπίτι” όπως π.χ. σε σπίτια των συμμετεχόντων, σε ένα γραφείο, σε μια κατάληψη, σε ένα γηροκομείο, σε μια πλατεία που κοιμούνται άστεγοι κ α .
Εκει θα ανταλλάξουμε απόψεις για το σπίτι και τη σημασία του και θα μεταβάλλουμε το χώρο σε σπίτι μας με την έννοια του οικείου..
Στείλτε το υλικό στη διεύθυνση Ελένη Τζιρτζιλάκη -Νομαδική Αρχιτεκτονική-Κατσικογιάννη 9 -10554-Aθηνα. Για να δηλώσετε συμμετοχή τηλεφωνείστε στο 6975926478.
Νομαδική Αρχιτεκτονική Ελένη Τζιρτζιλάκη, Σέβη Τσάμπαλλα (www.nomadikiarxitektoniki.net)