Tοποθεσία: Χώρος τέχνης Art Scape στην οδό Μοσχονησίων
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Χωρογραφίες, σημεία φυγής», που παρουσιάστηκε από τις 18.9 έως τις 5.10 στο χώρο τέχνης Artscape στην οδό Μοσχονησίων, το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής πραγματοποίησε τη δράση –συνάντηση: “Ταξιδεύοντας- κατοικώντας στην πλατεία Αμερικής”. Στην προσέγγιση αυτή,η πόλη αντιμετωπίζεται μέσα από τις πολυμορφικές σχέσεις των ανθρώπων που την κατοικούν. Μας ενδιαφέρει η ιστορική, συναισθηματική και κοινωνική διάσταση του χώρου και οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους το σώμα μας υπάρχει, κινείται, εκτίθεται, κατοικεί μέσα σε αυτόν.
Ο Lefebvre αναφέρει: “Ο χώρος είναι ένα πολιτικό όργανο διαχειρισμένο με σκοπιμότητα αν και αυτή η σκοπιμότητα κρύβεται από τις συναφείς εμφανίσεις του χώρου»1. Όσο πιο μόνοι στην πόλη, τόσο πιο ευάλωτοι γιαυτό η δράση μας στοχεύει στο «μαζί».
Ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι περιπλανήσεις στην περιοχή και με συζητήσεις με κατοίκους. Έγινε μια δουλειά αρχείου βρίσκοντας πληροφορίες για τους χώρους της περιοχής. Μας ενδιέφεραν δημόσιοι χώροι όπως η πλατεία Αμερικής, τα παλιά σινεμά, η Αρχιτεκτονική της περιοχής και η έρευνα της ομάδας Monumenta, καθώς στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογα αρχιτεκτονικά κτίρια, ανάμεσα τους ο «πύργος» καθώς και το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη, αγωνίστριας, το μπαρ Aurevoir δημιούργημα του Αριστομένη Προβελέγγιου, και χώροι όπως η κατάληψη της Λέλας Καραγιάννη, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων.
Κατόπιν κάναμε συνεντεύξεις σε κατοίκους προσπαθώντας να κατανοήσουμε–διερευνήσουμε τι συμβαίνει στην περιοχή.
Στις 20 Σεπτεμβρίου μετατρέψαμε τον χώρο του Artscape σε έναν “δικό μας”, οικείο χώρο με χαλιά, μαξιλάρια, υφάσματα και δημιουργήσαμε ένα εφήμερο χωρικό φαντασιακό του συνανήκειν. Το τσάι που φτιάξαμε στη τσαγιέρα με τα τριαντάφυλλα είχε μυρωδικά όπως κανέλα, δάφνη, γαρίφαλο, βάλσαμο. Η Τερεζα μας έφερε spring rolls όπως τα φτιάχνουν στη πατρίδα της τη Σρι Λάνκα, η Χριστίνα έφτιαξε κέικ και η Ευγενία με τον Δημήτρη έφεραν κουλουράκια. Την δεύτερη ημέρα η Γιωργία μας έφερε κέικ από καρύδα.
Διηγηθήκαμε τις ιστορίες μας σε σχέση με τη γειτονιά και τους χώρους της όπως το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, το σπίτι της αγωνίστριας Λέλας Καραγιάννη, τον κινηματογράφο Studio,το Aurevoir, τον κινηματογράφο Άττικα, τον πύργο, τη Φωκίωνος Νέγρη, τα κλειστά σπίτια, τα ξενοίκιαστα καταστήματα και διαμερίσματα, την πολυπολιτισμικότητα της γειτονιάς σήμερα. Πολλοί κάτοικοι μίλησαν για την εγκατάλειψη και για τη φυγή για να κατοικήσουν στα προάστια, και για το τωρα που κάποιοι-ες επιστρέφουν σιγά σιγά.
Μιλήσαμε για την ανάγκη για ελεύθερους χώρους, είπαμε ιστορίες από την καθημερινότητα και μετατρέψαμε μαζί το χάρτη της περιοχής σε ελεύθερο χώρο εγγραφής της βιωμένης μας εμπειρίας, σε συλλογική διαδικασία. Μιλήσαμε για τη γειτονιά για το παρελθόν και τις μνήμες τις σημερινές συνθήκες, επαναδιαπραγματευτήκαμε σχέσεις που διαμορφώνονται στην περιοχή,ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τον δημόσιο χώρο και το πώς λειτουργεί σήμερα στη γειτονιά, αλλά και με τους “εν δυνάμει” χώρους της όπως το πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Τέλος, χαρτογραφήσαμε στον μεγάλο χάρτη στο πάτωμα τη γειτονιά και τις διαδρομές μας. Στις 21 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί, συναντηθήκαμε στον ίδιο χώρο με τα παιδιά μιλήσαμε για τα ταξίδια σε άλλους τόπους και από άλλους τόπους για να φτάσουμε στην Αθήνα, εξερευνήσαμε και φανταστήκαμε την γειτονιά μαζί. Η δράση – συνάντηση είχε ως στόχο την εμπειρία της συγκατοίκησης στην πόλη και την υπέρβαση των συνόρων, που όλο και πιο ισχυρά μπαίνουν ανάμεσά μας. Η δράση ήταν μια μορφή συμπαράστασης στις ευάλωτες συνθήκες ζωής της πόλης του σήμερα, μέσα από την πρακτική της συνάντησης, της συμμετοχής και της συγκατοίκησης.
Τη δράση εχουν εμπνευστεί και πραγματοποιούν η Ελένη Τζιρτζιλάκη, η Χριστίνα Πετκοπούλου, Πάνος Γιαννικόπουλος και η Αγλαΐα Κομνηνού.
Αrtscape 20/9/2014, 18.00 – 22.00
Αrtscape 21/9/2014, 11.00 – 14.00
1Henri Lefebvre χωρος και πολιτική σελ.206 το δικαίωμα στη πόλη