Τοποθεσία: φουαγιέ θεάτρου Εμπρός
Το άλλοτε παλιό τυπογραφείο – θέατρο Εμπρός αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την γειτονιά του Ψυρρή και για το κέντρο της πόλης.Η γειτονιά του Ψυρρή, παλιά γειτονιά της Αθήνας, μετά το 1950 είχε πολλές βιοτεχνίες,εργαστήρια και τεχνίτες που άρχισαν να φεύγουν με το προεδρικό διάταγμα για την απομάκρυνση ορισμένων χρήσεων γης που είχαν ρύπανση και όχληση για το κέντρο της Αθήνας του 1998. Η γειτονιά γρήγορα άλλαξε, πολλές βιοτεχνίες και πολλά εργαστήρια που πολλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είχαν ιδιαίτερη ρύπανση και πολλοί κάτοικοι έφυγαν,γρήγορα γέμισε κέντρα διασκέδασης μικρής διάρκειας μέσα από ένα ιδιόμορφο gentrification(“εξευγενισμό” της γειτονιάς) χωρίς καμιά φροντίδα γιαυτό το κάτι πολύτιμο που προϋπήρχε. Πολλά από τα εργαστήρια έφυγαν γιατί δεν είχαν να πληρώνουν το ενοίκιο που έφτασε στα ύψη με αποκορύφωμα το 2004 και τους Ολυμπιακούς αγώνες που ήθελαν να δώσουν μια άλλη εικόνα για την Αθήνα και να απομακρύνουν ότι στέρεο.
Το θέατρο Εμπρός έκλεισε, και αργότερα η γειτονιά ερήμωσε μαζί με το κέντρο της Αθήνας που παρά τα σχέδια των όποιων πολεοδόμων εγκαταλείφθηκε στη τύχη του. Τώρα ελάχιστοι από τους παλιούς κατοίκους παραμένουν, όμως κάποια παλιά εργαστήρια μαζί με τους τεχνίτες αντιστέκονται, και νέα εργαστήρια και δημιουργικοί χώροι παρά τη κρίση δημιουργούνται στην γειτονιά. Το θέατρο Εμπρός από πέρυσι τον Νοέμβριο είναι ανοιχτό με πολλές και διαφορετικές πολιτιστικές δραστηριότητες και μάλιστα χωρίς χρήματα. Οι άνθρωποι το Εμπρός αντιστέκονται μέσα από την τέχνη και τη δημιουργία στη κρίση και στην εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας.
Τη Δευτέρα 4 και τη Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 4 το απόγευμα προσκλήθηκαν και ήλθαν γειτόνισσες και γείτονες στο Εμπρός, άνθρωποι που έχουν εργαστήρια στη γειτονιά με την ευρύτερη έννοια έτσι όπως αναλύεται από τον Richard Sennet στο δοκίμιο ο Τεχνίτης. Ήλθαν με τα αντικείμενα τους μας διηγήθηκαν την ιστορία του χώρου τους και τη δικιά τους ιστορία. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η κα Ιωαννα που έφερε στο χώρο τη μπαλαρίνα, τα παπούτσια χορού και τα εργαλεία της. Ο Νικήτας παλιά ταβέρνα της γειτονιάς για το μεσημεριανό φαγητό των εργαζομένων μας έφερε σπανακόπιτα και μας είπε για το πως θυμόταν το τυπογραφείο του Εμπρός και μετά το θέατρο.
Ήλθαν επίσης ο Σάμης που έχει το εργαστήριο με τα χαρτιά, η κα που πουλάει σαπούνια στην οδό Αγ.Αναργύρων,η Βίκυ αρχιτέκτονας που μας εξήγησε πώς και γιατί επέλεξε τη γειτονιά για το αρχιτεκτονικό της γραφείο, ο Νίκος αρχιτέκτονας που μίλησε για την ιστορία του γραφείου μας σε σχέση με το Εμπρός κλπ. Η δραστηριότητα αυτή ήταν μέρος του προγράμματος της κολεκτίβας Ομόνοια, «Που είμαστε τώρα» 1-10 Φεβρουαρίου 2013. Η γειτονιά οι χώροι και οι ιστορίες των ανθρώπων δράση που έγινε ξανά στον κενό χώρο 1ου ορόφου της οδου Κατσικογιάννη 9, σε συνεργασία με τις Μικρογεωγραφίες και τη Χαρίκλεια Χάρη, όπου παρουσιάστηκε υλικό από τη δράση του Φεβρουαρίου του 2013 και το βίντεο“Και οι καρδιές έρχονται από την Κίνα” που αναφέρεται στα εργαστήρια της γειτονιάς του Ψυρρή που μέρα με τη μέρα εξαφανίζονται.