Νομαδική Αρχιτεκτονική. Περπατώντας σε ευάλωτα τοπία Η έκδοση περιέχει κείμενα και φωτογραφίες, τεκμήρια της δράσης του Δικτύου Νομαδικής Αρχιτεκτονικής τα τελευταία 12 χρόνια.

Νομαδική Αρχιτεκτονική: το βιβλίο

Νομαδική Αρχιτεκτονική
Περπατώντας σε ευάλωτα τοπία

Η έκδοση περιέχει κείμενα και φωτογραφίες, τεκμήρια της δράσης του Δικτύου Νομαδικής Αρχιτεκτονικής τα τελευταία 12 χρόνια.

Κείμενα: Δάφνη Βιτάλη, Σοφία Βυζοβίτη, Παγώνα Ζάλη, Νίνα Παππά, Άγγελος Σκούρτης, Eλένη Tζιρτζιλάκη, Σέβη Τσάμπαλλα, Εύα Φωτιάδη.
Συζήτηση: Νίκος Καζέρος, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Τζίλλυ Τραγανού
Φωτογραφικό υλικό: Ελένη Αλτίνογλου, Χριστίνα Θωμοπούλου, Νίκος Καζέρος, Σοφία Καρούμπα, Ελένη Πετούρη, Ιωάννης Ρουμελιώτης, Νεφέλη Σωτηράκη, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Στέφανος Χανδέλης, Αρχείο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής
Επιμέλεια ύλης: Ελένη Τζιρτζιλάκη
Επιμέλεια κειμένων: Ροζαλί Σινοπούλου
Μετάφραση: Δανάη Καπράνου, Μάνος Κορνελάκης, Ροζαλί Σινοπούλου, Τζίλλυ Τραγανού

«Τα σώματα, ευάλωτα, δημιουργούν κάθε φορά, ξεκινώντας από την αρχή, ένα μεταβαλλόμενο χωροχρόνο σ’ έναν τόπο, διασχίζοντας τα σύνορα. Οι δράσεις της Νομαδικής Αρχιτεκτονικής γίνονται στον δημόσιο χώρο και στα αστικά κενά.
Οι δράσεις-επιτελέσεις βρίσκονται ανάμεσα στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική, έχουν καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό χαρακτήρα, μετασχηματίζουν εφήμερα τη δημόσια σφαίρα μέσα από το περπάτημα, τις συναντήσεις, την καλλιέργεια της γης, την τροφή. Διασχίζουν σύνορα φυλής, φύλου, εθνότητας, γλώσσας. Μέσα από τις δράσεις, με καλλιτεχνικές πρακτικές σε διερεύνηση, εκφράζονται τα συναισθήματα και οι καταστάσεις της άρνησης, της εξαίρεσης, της «γυμνής ζωής» αλλά και της συμπόνιας, της συμφιλίωσης, της εξέγερσης.
Οι δράσεις δημιουργούνται στις ρωγμές, στις μετατοπίσεις, στα περάσματα και στον κατακερματισμό. Αφορούν περιοχές σε κρίση, θέματα μετανάστευσης και εκτοπισμού, έμφυλης διαφοράς, διεκδίκηση κοινών αγαθών. Η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από τη συνεργασία νομαδικών υποκειμένων διαφορετικών ειδικοτήτων, την εμπλοκή μεταξύ τους, την εμπλοκή με τους κατοίκους και με τη δημιουργία «εφήμερων κοινοτήτων».
Ο νομαδικός χαρακτήρας εντείνεται καθώς οι δράσεις αφορούν διαφορετικές χωρικές καταστάσεις, οι οποίες μετασχηματίζονται πρόσκαιρα μέσα από εφήμερες χαρτογραφήσεις. Με τα σώματά μας ευάλωτα κι εκτεθειμένα μαζί, στην πόλη και στο χώρο, υπάρχουμε πολιτικά.»