Πλάκες Βλυχού- μονοπάτι-Άγ.Μάμας στην Ύδρα με την ανατολή του ηλίου

Il camino commune. To τραγούδι. Ύδρα

Περπατώντας στο μονοπάτι για τον Άγιο Μάμα.

Διαδρομή: Πλάκες Βλυχού – μονοπάτι – Άγ.Μάμας στην Ύδρα
με την ανατολή του ηλίου.

Ξεκινήσαμε στις 6 το πρωί η Ελένη, ο Στέφανος, η Θάλεια, η Evemar από το σπίτι στη Άνω Ύδρα. Πήραμε τυρόπιτες από το φούρνο, δίπλα στον Πειρατή, που μόλις έκλεινε πήραμε κι ένα καφέ στο χέρι από ένα άλλο καφενείο στη παραλία που μόλις είχε ανοίξει. Ο Σταύρος μας περίμενε με το θαλάσσιο ταξίΜόλις χάραζε, ο ήλιος φαινόταν να ανατέλλει στο βάθος της θάλασσας.

Ποίηση: Η Κοινότητα των φίλων, Τα κείμενα που διαβάσαμε στη διαδρομή

Hydra

Η περιοχή Πλάκες Βλυχού ήταν μια παραλία, με «βίλες» κτισμένες πολύ κοντά στη θάλασσα για να είναι νόμιμες και μια ταβέρνα, η θάλασσα ήταν ήρεμη. Εμείς μπήκαμε στη ρεματιά όπως μας είχαν πει και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε. Το μονοπάτι ήταν χωμάτινο, στενό, πολύ αραιά σημαδεμένο, ανηφορικό, στην αρχή υπήρχαν πεύκα, μετά το τοπίο ήταν ξερό. Ξεκινήσαμε τις αναγνώσεις των κειμένων και την τοποθέτηση φωτογραφιών της κοινότητας των φίλων, το σημάδεμα της διαδρομής με χρώμα και συχνά η Θάλεια έγραφε τραγούδια πάνω στα βράχια και άλλοτε τα τραγουδούσε. Που και που κάναμε μικρές στάσεις μιλούσαμε με τους ανθρώπους.

Κόσμος ανέβαινε με μουλάρια, άλλοι με τα πόδια, τους άρεσε που σημαδεύαμε το μονοπάτι, τα τραγούδια που γραφόντουσαν τα διάβαζαν με περιέργεια, μας ρωτούσαν. Προσπερνούσαν με τα μουλάρια, συχνά ακολουθούσαν σκυλιά. Άλλοι ερχόντουσαν πεζοί κυρίως ξένοι. Περπατήσαμε αρκετά. Με όλα αυτά καθυστερούσαμε. Φτάσαμε στο σημείο που βλέπεις τη θάλασσα κι από τις δυο πλευρές, ήταν απίστευτα όμορφα και συνεχίσαμε τη διαδρομή τώρα ανάμεσα σε καμένα δένδρα(πεύκα). Μάθαμε ότι η φωτιά έγινε από τα σκουπίδια δυο φορές μέχρι που κάηκε και το μεγάλο πεύκο δίπλα στην εκκλησία. Όταν φτάσαμε ήταν μαγευτικά στο πιο ψηλό σημείο βρισκόταν ένα μικρό εκκλησάκι, οι άνθρωποι,τα ζώα, τα βράχια η θάλασσα. Έψελναν δυο καλόγεροι από το κοντινό μοναστήρι του Προφ.Ηλία και ένας ιερέας μέσα στον ελάχιστο χώρο στο εκκλησάκι. Μετά βγήκαν έξω και ο ιερέας ευλόγησε τα ζώα. Μοίρασαν άρτο και μαστίχα και μετά ακολούθησε φαγοπότι με ψάρια χταπόδι, πίτες σαλάτες κρέας, γλυκά, όλα πολύ νόστιμα κλπ. Χάρηκαν πολύ που ανεβήκαμε. Το εκκλησάκι ήταν πολύ παλιό. Όλα εδώ τα είχαν φτιάξει μόνοι τους. Τις τέντες, τη δεξαμενή, τη γεννήτρια ρεύματος, μετέφεραν τα πράγματα από το βράδυ. Μια άλλη Ύδρα του μοιράσματος βρίσκονταν εδώ. Η επιστροφή ήταν πολύ δύσκολη…

Hydra

Ευχαριστούμε την κα Χριστίνα,τον κο Μανώλη από τη ταβέρνα Γειτονικό, τον κο Παναγιώτη, την κα Γιούλια και όλους και όλες που βρίσκονταν στον Άγιο Μάμα.

Στην διαδρομή εκφωνήθηκαν τα κείμενα Bird, Silence του Leonard Cohen, La felicita Negri-Hardt Il commune oltre il private e il publico, “οταν οι ραπερ φωνάζουν την αιτία»,και τα κείμενα που έστειλαν ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης του Μπρους Τσατουιν Τα μονοπάτια των τραγουδιών, Μαρία Στεφανοπούλου Τραγούδι Nabucco του Giuseppe Verdi, Zάφος Ξαγοράρης Democratic Republic of VietnamHoChiMinh,s, Lydia Mattheus κα H δράση έγινε στα πλαίσια του Eleventh Plateau by Out of the Box Intermedia.

Στη δράση συμμετείχαν η Θάλεια Νινιού, Ελένη Τζιρτζιλάκη, Στέφανος Χανδέλης, Εvemar Lopes.