Μανιφέστο. Ας υπερασπιστούμε το εύθραυστο τοπίο της Σίφνου των Κυκλάδων.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ / ΣΙΦΝΟΣ
Aς υπερασπιστούμε το εύθραυστο χειροποίητο τοπίο της Σίφνου –των Κυκλάδων.

 

Ενάντια στην καταστροφή του Περιβάλλοντος /γραφές για ένα Μανιφέστο για τις Κυκλάδες για την καταστροφή του περιβάλλοντος .

Γράφτηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 για τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (Cop26) στη Γλασκώβη όταν πολλοί ανθρωποι διαδήλωσαν εναντια στη καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ διαβάστηκε στην παράσταση “Σε ποιόν ανήκει η γη ;”  Ομάδα οχι Παίζουμε  Urban Dig Project,,στο θέατρο Σημείο.  

Ως αρχιτέκτονας καλλιτέχνης που ζω στις Κυκλαδες ,που αγαπώ και αφουγκραζόμαι τα νησιά των Κυκλαδων τη γη τον άνεμο και το νερό τους  και που το εργο μου εμπνέεται απο αυτά τα χειροποίητα και εύθραυστα νησιά του Αιγαίου που κυκλώνουν τη Δήλο, και που τα βλέπω να καταστρέφονται απο τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού δηλώνω:

Στο νησί Σίφνο ,που γνωρίζω καλύτερα καθως κατοικώ εδω,η γη εχει εγκαταλειφθεί,οι ξεροληθιές που συγκρατούν το χώμα πέφτουν,τα ποτάμια και οι χείμαρροι μπαζώνονται, δρόμοι ανοιγονται σε βουνά και λόφους για τις νέες οικοδομές που αναιρούν την ισορροπία του τοπίου. Αννεμογενήτριες ετοιμάζονται να τοποθετηθούν.

Το νερό έχει στερέψει απο την κλιματική κρίση αλλά και απο την ανεξέλεγκτη χρήση του για πισίνες, και απο τις χωρίς προγραμματισμό γεωτρήσεις.

Στο νησί υπήρχε μια παραδειγματική οικονομία για το νερό με τις στέρνες στους οικισμούς και τη συλλογη του νερού στα δώματα ,αντι αυτού τωρα κατασκευάζονται πισίνες σε κάθε νέο κτίριο και πίνουμε νερό απο μπουκάλια που έρχονται απο διαφορα άλλα μέρη της Ελλάδος.

Νεα κτίρια κτίζονται ανεξέλεγκτα σε ευαίσθητα σημεία του τοπίου δυσανάλογα με το μέτρο και τη λιτότητα των κατοικιών των οικισμών και η γη πωλείται για να μετατραπεί σε κατοικίες των μεσοαστών ευρωπαίων .

Σημερα το νησί είναι ενα τοπίο σε κίνδυνο.

Η κοινότητα ισχυρή άλλωτε στο νησί ,έχει διαρρηχθεί σ αυτές τις νέες συνθήκες.

Σας προσκαλώ να υπερασπιστούμε τη γη της Σίφνου –γη των Κυκλάδων, τη γη με τα αμπέλια ,τις ελιές, την κάπαρη και το φασκόμηλο,τη γη με τις ξερολιθιές που συγκρατούν το χώμα και τα περιβολια τις πηγές,τα ποτάμια και τους χειμάρρους. Τη Σίφνο με την άργυλο απο την οποία κατασκευαζόταν ο πηλός, τα αγγειοπλαστεία που δυστυχως πολλά εχουν μετατραπει σε πολυτελείς κατοικίες και μπαρ.

Με την αρχιτεκτονική του μέτρου  που είναι παράδοση στο νησί. .

Ενάντια σε καθε τι που πληγώνει το τοπίο,στους δρόμους που ανοίγονται ανεξέλεγκτα για τις νέες οικοδομές που ξεφυτρώνουν σε βουνά,στα σύνολα παραθεριστικών κατοικιών σε ευαίσθητα τοπία και παραλίες..

Ας  κάνουμε κατι μαζι:

Για το εύθραυστο οικοσύστημα του νησιού.

Για την εγκατάλειψη της γης.

Για το νερό που λιγοστεύει καθημερινά

Για την μη αυτάρκεια στην τροφή του τόπου που άλλοτε υπήρχε.

Για την συσώρευση των σκουπιδιών .

Για την ανασυγκρότηση της κοινότητας γυρω απο αυτά τα ζητήματα.

Προτείνω να σταματήσουμε τη καταστροφή προτείνοντας -δημιουργώντας νέες μορφές τέχνης και ζωής  γυρω απο τη γη και το νερό -στη Σίφνο- στα νησιά των Κυκλάδων οπως οι καλλιτέχνες κάνουν σε περιόδους κρίσης.

 

Ελένη Τζιρτζιλάκη