Ο χώρος ως κοινό αγαθό. Ένας κήπος στη πόλη. Ένα μικρό βουνό χώμα.

Ο χώρος ως κοινό αγαθό. Ένα μικρό βουνό χώμα.

Τοποθεσία: κενό οικόπεδο Σοφοκλέους και Αμπελοκήπων Σταυρούπολη Θεσσαλονίκη.

Στην κορυφή του φτυάρια. Κινούμενα σώματα, το αδειάζουν σιγά – σιγά. Το μεταθέτουν.Μια ομάδα που σκάβει. Ένας εκατόγχειρας εκσκαφέας. Η μουσική με αγκαλιάζει, με μεταφέρει. Ατζαρούλι, τεσλούρι, καρτούζι, σβανούρι. Ο σύλλογος Γεωργιανών Θεσσαλονίκης ‘Γεωργία’ μαγειρεύει χινκαλι για το δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής. Φτιάχνουμε έναν κήπο στη Σταυρούπολη. Αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, γεωπόνοι, τεχνικοί και εργάτες του Δήμου, κάτοικοι της γειτονιάς. Φυτεύουμε φασκόμηλο, νεραντζιές και μανόλια, παγκάκια και τραπέζια συναρμολόγημα από ευρήματα της αποθήκης του στρατοπέδου Παύλου Μελά: στοκ από παλιές παιδικές χαρές, λάστιχα από στρατιωτικά οχήματα, καρούλια, μαδέρια και σανίδες. Δίπλα μας τα παιδιά της Ακαδημίας ποδοσφαίρου Έσπερος Τερψιθέας σε προπόνηση. Τεσσάρων με οκτώ χρονών αφοσιωμένα.

στοκ από παλιές παιδικές χαρές, λάστιχα από στρατιωτικά οχήματα, καρούλια, μαδέρια και σανίδες

Στις 30 Οκτωβρίου οι Γεωργιανοί της Θεσσαλονίκης έχουνε καζάνι. Θα πατήσουν σταφύλια, θα φτιάξουν μουσταλευριά, θα χορέψουν μπαλέτα, θα μας σηκώσει στον αέρα ο Καχι Καχιασβίλι. Είμαστε όλοι προσκεκλημένοι.

Σοφία Βυζοβίτη, αρχιτέκτων

Η δράση έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου Δημόσιος χώρος… αναζητείται 20-22 οκτωβρίου, Ολύμπιον Θεσσαλονίκη. Τη δράση εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν ο Ορέστης Πάγκαλος και η Eλένη Τζιρτζιλάκη. Συμμετείχαν φοιτητές της Καλών Τεχνώνμ της Αρχιτεκτονικής, αρχιτέκτονες, κάτοικοι, από τον Δήμο Σταυρούπολης και ο Σύλλογος Γεωργιανών.