ΛΟΦΟΙ ΚΑΙ ΠΕΔΙΑ: Σύντομες φωνές (Short talks) για τη ζωή μας στην πόλη. ‘Εχεις προσπαθήσει ποτέ να κρυφτείς; (εργαστήριο)

ΛΟΦΟΙ ΚΑΙ ΠΕΔΙΑ

11-16 Μαΐου 2022περφόρμανς – εργαστήρια – συζητήσεις – αναγνώσεις – περίπατοιΛόφος Φιλοπάππου / Πεδίο Άρεως /Λόφος Στρέφη / Λόφος Λυκαβηττού /Πεζόδρομος Πολυτεχνείου / ΤΟ ΟΧΤΩ

 

Ένα περιπατητικό δημόσιο πρόγραμμα σε λόφους και πεδία της Αθήνας μας καλεί να αναρωτηθούμε από κοινού για τις εφήμερες κατοικήσεις του δημόσιου χώρου στη σημερινή συγκυρία, για τις δυνατότητες παρέμβασης, αντίστασης και χαράς. Να τοποθετηθούμε απέναντι στις νέες αστικές γεωγραφίες και ηγεμονίες που δημιουργούνται, αλλά και να αναλογιστούμε τη σχέση της τέχνης με την ψυχική υγεία, της αρχιτεκτονικής με την παιδαγωγική, της ποίησης με την αστική συνθήκη. Ένα κάλεσμα για αυθόρμητες και συλλογικές εξερευνήσεις σε δημόσιους και ενδιάμεσους χώρους της πόλης.
Περφόρμανς, δράσεις, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, συζητήσεις, αναγνώσεις, πικ νικ, περίπατοι δημιουργούν μια εφήμερη παρέμβαση σε λόφους και πεδία της Αθήνας, μια πρόσκληση για συνευρέσεις και συνεχείς εξερευνήσεις των ορίων και των χρήσεων του συλλογικού χώρου της πόλης.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2022

5:00 – 8:00 μμ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Σύντομες φωνές (Short talks) για τη ζωή μας στην πόλη. ‘Εχεις προσπαθήσει ποτέ να κρυφτείς; (εργαστήριο)
Ιδέα & εκτέλεση: Ελένη Τζιρτζιλάκη
Σημείο συνάντησης: Είσοδος του πάρκου από Αλεξάνδρας, στο άγαλμα της Αθηνάς. Το εργαστήριο αφορά κυρίως γυναίκες και τις ιστορίες τους στον δημόσιο χώρο και στα κοινά στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πεδίον του Άρεως. Σας προσκαλούμε να διηγηθείτε ιστορίες που έχετε ζήσει στην πόλη, στους δρόμους, στις πλατείες και στα αστικά κενά της Αθήνας, αλλά και σε χώρους των κοινών όπως σε καταλήψεις, στέκια, community gardens, κλπ. Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε όταν περπατάτε την ημέρα, τη νύχτα; Είναι η ζωή μας πολλές φορές οριακή στην πόλη; Πώς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας; Πώς αντιδρά το σώμα μας; Ποιες είναι η ρωγμές και τα τραύματα που προκύπτουν στον δημόσιο χώρο; Αντιμετωπίζουμε βία;
Η Αθήνα πώς επιδρά σήμερα; Ένα από τα συνθήματα που ακούγεται σε φεμινιστικές διαδηλώσεις είναι “ο δημόσιος χώρος δεν είναι των αντρών / να κόψουμε τη φόρα όλων των σεξιστών”. Πως αυτό εφαρμόζεται στην πράξη;
Πως χαρτογραφούνται οι εμπειρίες μας στην πόλη; Ποια η σημασία των συλλογικών υποκειμένων για τα δικαιώματα στον δημόσιο χώρο;
Θα διερευνήσουμε τα θέματα αυτά στο Πεδίον του Άρεως – στην περιοχή του εργαστηρίου μέσα από μία χαρτογράφηση – περιπλάνηση.
Το εργαστήριο βρίσκεται στο πλαίσιο θεματικών που αφορούν το φύλο, τον εκτοπισμό, το τραύμα, τη βία, την ξενότητα, την επιβίωση, τα δικαιώματα στην πόλη και στον χώρο, τα κοινά σε σχέση με το φύλο.

*Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail: 8eightathens@gmail.com και η επιβεβαίωση θέσης.